3D baskı teknolojileri son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Birçok sektörde eklemeli imalatın avantajlarının nasıl kâra dönüştürüldüğünü rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. İster bir mühendislik projesi, ister bir ürün prototipi için olsun; 3D baskı teknolojisinin üretim sürecindeki faydalarından söz etmek mümkün. ASA, PC/ABS, PA6 gibi mühendislik filamentlerimize buradan erişebilirsiniz.


3D baskı teknolojisinin sanat, eğitim ve hobi amaçlı kullanımları da oldukça yaygın. Özellikle eğitim süreçlerinde gün geçtikçe daha fazla yer edinmeye başlayan 3 boyutlu yazıcılar çocukların hayal gücünü geliştirirken somutlaştırılmış eğitimin de önünü açıyor. İlkokul çağlarımızda büyük oranda uzak kaldığımız laboratuarlar ya da coğrafi modellemeler şimdi yerini kişiselleştirilmiş ve çocukların baştan uca sürece dahil olabildiği 3D baskılara bırakıyor.


Eğitimde 3D baskı teknolojilerinin kullanılması ne gibi faydalar sağlayabilir?

Yaratıcı düşünmeyi geliştirin

3D baskı teknolojisi, öğrencilerin yaratıcı düşünme ve tasarım becerilerini geliştirir. Öğrenciler, 3D baskı teknolojisi kullanarak kendi tasarımlarını oluşturabilir ve böylece problem çözme yetilerinin ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişmesinin de önü açılmış olur.


Prototip üretimini kolay ve eğlenceli hale getirin

Okullarda öğrenciler bilimsel projelerinde, ürün tasarımlarında ve diğer projelerinde 3D baskı teknolojisi kullanarak prototip üretimi gerçekleştirebilir. Bu sayede öğrenciler ürünlerin gerçek hayatta nasıl görüneceğini ve çalışacağını gözlemleme fırsatı elde eder. Prototipleme sürecinde PLA gibi malzemeler kullanılarak 3D yazıcıların sunduğu özgür yaratıcılık ortamından yararlanılabilir. MICROZEY PLA Pro ve PLA Premium ürünlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Somutlaştırılmış öğrenmeyi yaygınlaştırın

3D baskı teknolojisi, öğrencilerin soyut kavramları somutlaştırmasına ve öğrenme sürecini daha anlamlı hale getirmesine yardımcı olur. Örneğin, bir matematik dersinde öğrenciler geometrik şekilleri 3D yazıcıyla basarak, bu şekillerin boyutlarını ve özelliklerini somutlaştırarak daha iyi anlayabilirler.


Takım çalışmasını teşvik edin

3D baskı teknolojisi, öğrenciler arasında işbirlikçi çalışmayı teşvik eder. Öğrenciler birlikte tasarımdan üretim sürecine kadar birlikte ürün üretme şansı elde eder. Bu fırsat öğrencilerin takım çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.


STEM eğitimini destekleyin

3D baskı teknolojisi, STEM eğitiminde önemli bir yer tutar. STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) eğitimi, öğrencilerin bu alanlarda beceri ve bilgi sahibi olmalarını hedefler. 3D baskı teknolojisi, bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur ve öğrencilerin bu alanlara ilgi duymalarını teşvik eder.


Pratik becerilerini geliştirin 

3D baskı teknolojisi, öğrencilerin pratik becerilerini geliştirir. Öğrenciler 3D yazıcıların nasıl kullanılacağını ve tasarımlarının nasıl oluşturulacağını öğrenirler. Bu süreç öğrencilerin el becerilerinin ve teknik yetilerinin geliştirilmesine yardımcı olur.


Motivasyonu artırın

Bu maddeyi “kendin pişir, kendin ye” mantığında düşünebilirsiniz. 3D baskı teknolojisi, öğrencilerin motivasyonunu artırır. Öğrenciler kendi tasarımlarını 3D yazıcıya aktararak gerçek bir ürün ortaya çıkarabilmenin hazzını yaşar. Somut ürünler elde eden öğrencilerin projelerine daha fazla ilgi duymalarına ve daha yüksek bir motivasyonla çalışmalarına yardımcı olabilir.


Öğretmenler için yenilikçi bir araç

3D baskı teknolojisi, öğretmenler için yenilikçi bir öğretim aracıdır. Öğretmenler, öğrencilerin dersleri daha iyi anlamalarını ve öğrenmelerini sağlamak için 3D baskı teknolojisini kullanabilir. Örneğin, bir tarih dersinde, öğrencilerin antik Roma yapılarını 3D yazıcıyla basarak daha iyi anlamaları sağlanabilir. Ya da matematik dersindeki klasik abaküslerin yerini öğrencilerin çok daha ilgisini çekecek eğlenceli alternatifler alabilir.


Üstelik çevre dostu! 

3D baskı teknolojisi, geleneksel üretim yöntemlerine göre daha çevre dostudur. Geleneksel üretim yöntemleri, malzemelerin kesilmesi veya atılması gerektiği için atıkların oluşmasına ve çevre kirliliğine neden olabilir. 3D baskı teknolojisi ise, sadece gereken malzemeyi kullanarak, atıkların ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olur. PLA gibi filamentlerin biyobozunur olması da çevre dostu özelliğini besleyen detaylardan biridir.


Eğitim alanında 3D baskı kullanımına dair 5 eğlenceli örnek


Matematik

Matematik derslerinde görselleştirmenin gücünü 3D yazıcılar ile kullanmak mümkün! Aşağıdaki görselde yer alan ve kesirleri ifade eden pasta dilimleri güzel bir örnek.


Nerede bulabilirsiniz: Thingiverse


Tarih
Tarih dersleri oldukça eğlenceli geçse de henüz bir zaman makinemiz olmadığı ya da her yapıyı görmek için seyahat edemeyeceğimiz için hayalgücümüze kalıyor. Tarihi eserlerin 3D modellenmiş hallerini bir üç boyutlu yazıcı yardımı ile üretmek somut öğrenmeyi pekiştirebilir. Aşağıda yer alan 3D baskı ile üretilmiş Aztek ve Maya yapıları gibi.


Nerede bulabiirsiniz: Thingiverse

Dil öğrenimi
Yabancı dil öğrenirken bol bol pratik yapmak şart. Kişiselleştirilmiş bir rubik küp sayesinde kelime dağarcığınızı daima taze tutabilirsiniz.


Nerede bulabilirsin: Thingiverse

Coğrafya
Aynı tarih derslerinde olduğu gibi gerek zaman gerek ulaşım açısından her yer şeklini gözlemlemek mümkün değil. Ancak 3 boyutlu bir algı yaratabilmek için 3 boyutlu yazıcınız ile ölçeklenmiş bir model basarak öğrencilerinize coğrafya dersini sevdirebilirsiniz.


Nerede bulabilirsiniz: Thingiverse

Fen bilimleri
Peki ya fizik, biyoloji, kimyadan ne haber? Modelleme örneklerini fiziksel hayata geçirerek öğrenim sürecini ilgi çekici hale getirmeniz mümkün. Örneğin her birimizin DNA'sı özel ancak elimizle oluşturduğumuz DNA modeli çok daha özel olabilir!


Nerede bulabilirsin: Thingiverse

Eğitim faaliyetlerinizde 3D baskıdan yararlanın

Çocuklar bizim geleceğimiz, neden onları gelecek ile buluşmaktan mahrum bırakalım ki? Prototipleme için PLA ve türevi filamentlerden, daha üst düzey mühendislik projeleri için mühendislik filamentlerimizden yararlanabilirsiniz. Üst düzey MICROZEY ürünlerine ulaşmak için internet sitemizi ziyaret edebilir ya da profesyonel ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.